Kinderen spelen buiten op de peuteropvang

Peuteropvang: gewoon de peuterspeelzaal!

Gaat je peuter niet naar het kinderdagverblijf? Dan is onze peuteropvang (zo heet de peuterspeelzaal tegenwoordig) een mooie kans om je kind wat extra’s mee te geven als voorbereiding op de basisschool. Kinderen van deze leeftijd zijn toe aan wat uitdaging en avontuur. Ze komen een paar uurtjes in de ochtend naar onze gezellige locaties. Daar kunnen ze gezellig samen spelen. Wist je dat veel levenslange vriendschappen ooit op de peuterspeelzaal zijn ontstaan?

De wereld ontdekken!

Als je kind twee is, staat het te trappelen om de wereld te verkennen. Er is zoveel te zien en te ontdekken. In onze peuteropvang/peuterspeelzaal krijgt je kind de kans om zijn of haar wereld te verruimen en nieuwe ervaringen op te doen. Ook is het, net zoals het kinderdagverblijf, een goede voorbereiding op de basisschool. Spelenderwijs leert je kind hoe het is om in een groep te functioneren en samen te spelen en te delen. Het gaat hier (net als bij de vroegere peuterspeelzaal) om vier uurtjes in de ochtend.

peuter stapelt lego

Niet alleen maar spelen

Op onze peuteropvang/peuterspeelzalen werken we met “Uk en Puk”. Dit educatieve programma stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Alle pedagogisch medewerkers op de peuteropvang locaties zijn geschoold in dit programma en worden regelmatig bijgeschoold door onze eigen VVE trainers. In het programma Uk & Puk is aandacht voor: taal, denken, lichamelijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling, helemaal gericht op kinderen tussen de twee en vier jaar.

Leuke thema-activiteiten

De methode Uk & Puk neemt de kinderen mee langs leuke thema’s die ze herkennen, zoals op vakantie gaan, ziek zijn, verjaardag vieren of uit logeren gaan. Zo worden leuke en uitdagende activiteiten met de kinderen gedaan. Dit varieert van knutselen, buiten spelen en beweegactiviteiten. Hierdoor groeit je kind langzaam toe naar de basisschool.

Geef jij je kind deze voorsprong mee?

Op de basisschool kunnen ze precies zien welke kinderen al op de peuteropvang/peuterspeelzaal of de kinderdagopvang hebben gezeten: de kinderen wennen makkelijker aan het schoolsysteem en kunnen al in een groep te functioneren.

Twee (of meer) dagdelen naar de peuteropvang

Elke peuter in de leeftijd van 2 tot 4 jaar heeft recht op minimaal 8 uur peuteropvang per week verdeeld over twee ochtenden per week. Kinderen met een VVE-indicatie gaan 8 uur extra per week naar de peuteropvang. Dus in totaal 4 ochtenden van 4 uur. Kinderen kunnen vanaf 2,5 jaar een indicatie voor vve krijgen.

Waar staat VVE voor?

VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) is voor peuters en kleuters met een taal- of onderwijsachterstand of een achterstand op sociaal-emotioneel vlak. VVE is bedoeld om kinderen op een speelse manier hun achterstand te laten inhalen, voordat ze aan de basisschool beginnen. Wij maken gebruik van het VVE-programma ‘Uk & Puk’ op onze peuteropvang en op onze kinderdagopvang. Als ouder betrekken we je goed bij de ontwikkeling van je kind. De extra vve-uren op de peuteropvang worden volledig betaald door de gemeente.

Wat betaal je voor peuteropvang?

Bekijk onze tarieven voor peuteropvang op de pagina ‘Tarieven‘.
Hoeveel je voor peuteropvang betaalt, is afhankelijk van je situatie. Bekijk eerst of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dit kan op: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik-kinderopvangtoeslag-krijgen. De belastingdienst maakt onderscheid tussen kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Peuteropvang valt voor de Belastingdienst onder kinderdagopvang.

Als je wel recht hebt op kinderopvangtoeslag:

  • Je kunt een indicatie van je eigen bijdrage berekenen via onze rekentool.
  • Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag heb je het LRK nummer van onze peuteropvanglocatie nodig.
  • Je vraagt kinderopvangtoeslag aan via https://www.belastingdienst.nl
  • Let op: De tarieven voor peuteropvang worden jaarlijks gewijzigd. Je moet zelf de kinderopvangtoeslag wijzigen naar de nieuwe situatie. Dit gaat niet vanzelf.

Als je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag:

Je kunt dan gebruik maken van een tegemoetkoming van de gemeente. Ouders die in de gemeente Krimpenerwaard wonen dienen dan de onderstaande documenten aan ons te sturen/mailen:

Ouders die in de gemeente Lopik wonen dienen alleen een inkomensverklaring aan ons te mailen/sturen. Deze kun je opvragen bij de belastingdienst.

Je kind aanmelden?

Wil je je kind aanmelden voor de peuteropvang van Waardse Kids Kinderopvang? Informeer naar de mogelijkheden. Onze locaties zijn elke doordeweekse ochtend geopend.

Meld je kind aan voor peuteropvang
“Door voorschoolse educatie, zoals de peuteropvang of het kinderdagverblijf, begint je kind beter voorbereid aan de basisschool.”
Lisette, kleuterjuf groep 1
Informatie pictogram

In het kort: